20 Haziran 2009 Cumartesi

RUMELİ HİSARI EFSANESİ


İstanbulun fethinde önemli rol oynaya rümeli hisari ile şöyle bir efsane anlatılır.
fatih sultan mehmet istanbul kralı konstantine bana rümeli hisarın bir yer ver oraya muazzam bir yer yapayım demiş konstantin ilk başta vermeyi düşünmüyormuş ama fatih sultan mehmeti de karşısına almak istemiyormuş ve fatihe bir sığır derisi büyüklüğünde bir yer verrim demiş. fatih kabul edince konstantin şaşırmış. fatih sultan mehmet bir sığır dersini üçe bölüp üç ayrı yere koymuş ve rümeli hisarını yapmış ve fatih istanbulu fetih sırasında deniz ulaşımı ve konstantine yardımı rümeli hisarında kesmiş.

İKİNCİ BÖLÜM

Müjdeledi sevgili açacak kapıları
Şanı yüce komutan ve kutlu orduları.

19 Haziran 2009 Cuma

TİMAOŞ'UN OĞLU İSTANBUL EFSANESİ


Fütühü-ş Şamdan aktarılan istanbulun kuruluşuyla ilgili bir efsane de şöyledir:
Vaktiyle Diyarbakırı kuran roma imparatorunun istanbul adında bir oğlu varmış.bir istanbul babasında adının unutulmaması için ona istanbul adında bir şehir kurmasını istemiş ve şehir kurulmaya başlanmadan önce timaoş ölmüş ve yerin oğlu istanbul geçmiş . istanbul şehri kurarken kanstantin adında bir çocuğu olmuş ve şehir kurulmadan sadece 4 sene padişahlık yaptıktan sonra istanbul da ölmüş ve yerine oğlu konstantin geçmiş ve istanbul şehrini o tamamlamış oyüzden o güzel şehree hem konstantin hemde istanbul denmiş

KRAL KONSTANTİN EFSANESİ

Efsaneye göre, roma şehrinde cüzzam hastalığına yakalanan kral konstantin bütün bilginleri toplayarak bana çare bulun demiş.herkes düşünmüş bulamamış toplantıya geç kalan bir bilgin büyük bir havuz yapılıp henüz sütten kesilmemiş çocukları toplayıp havuzu onların kanıyla doldurup 40 gün içinde yüzüp sonrada hamam a gitmesini söylemiş.kral tam yapacak analar babalar feryatlarının arttığını duyunca çocukları annelerine vermiş ve bana dua edin demiş.bunun üzerine konstantin güzel bir uykuya dalmış ve rüyasına hz. isa girmiş ve ona demişki çocukları annelerine vermekle iyi ettin seni iyileştiriyorum demiş ve iyileştirmiş sonra konstantinin namı tüm dünyaya dağılmış sonra konstantin istanbula bir kale yaptırmış ve etrafına istanbul şehri kurulmuş.

MEGARALILAR KRALI BYZAS EFSANESİ



Eski Yunan mitolojisinden gelme ve tarihçilerin yazdığı istanbul'un kuruluşuyla ilgili meşhur bir efsane vardır.efsaneye göre yunanistanda bulunan megaralılar kralı zeusla birlikte bir şehir yapmaya karar vermişler ve bir kahinin yanına gidip ben şehir kuracam bana çok güzel bir yer bul demiş kahin ise körler ülkesinin karşısı demiş. zeus ve adamları her yeri gezip şimdiki sarayburnuna gelmiş ve karşıdaki kaklhedon şehrini(bugünkü kadıköy) görmüşler ve oraya saray yapmışlar .zeusun aklına kahinin dediği ve demişki karşı devlet körki burayı görmemiş

18 Haziran 2009 Perşembe

MADYAN OĞLU YANKO EFSANESİ

ikinci süleyman olarakda bilinenmadyan oğlu yankonun istanbulu kurma efsanesi çok ilginçtir.efsaneye göre yanko bir gün sarayda büyük bir ziyafet verir haliyle herkes yorulur yatar. rüyalarında yanko kendini tahtı ile bereaber şimdiki sarayburnu denilen yerde bulur.ve vezirlerine buradan bıkana kadar gitmeyelim.bize burda saraylar yap demiş ve böylece istanbulda saraylar köşkler yükselmeye başlamış.

HZ. SÜLEYMAN EFSANESİ

Bütün yeryüzüne hakim olan HZ. SÜLEYMAN'a sadece okyanus denizin'deki Frenduz Adasın'da hüküm süren sidon karşı çıkıyormuş.Öyleki Sidon:
-Süleyman'da kim oluyormuş.o hükümdar ise ben de hükümdarım.Onun askeri varsa, benimde var.Buraya gelirse göreceğini hesaplasın, diyormuş.
bu sözleri duyan HZ. SÜLEYMAN çok kızmış ve:
-Zavallı Sidon!Ne dediğininfarkında değil,diye gülümsemiş ve sonra:
-Yeryüzünün bütün cinleri,perileri,kurtları,kuşları,bir fırtına olup Sidon üzerine yürüyün,demiş.
Kara bir bulut gibi Frenduz Adası'na çöken HZ. SÜLEYMAN ordusu ve Sidon!un ordusu
arasında başlayan savaş fazla sürmemiş.Ada çok kısa sürede HZ. SÜLEYMAN ordusu tarafından ele geçirilmiş.Bu arada savaşta öldürülen Sidon'un dünyalar güzeli alina adında bir kızı varmış.HZ. SÜLEYMAN'ın askerleri alina'yı görüp öldürmeye kıyamamışlar.Alina'yı HZ. SÜLEYMAN'a getirmişler HZ. SÜLEYMAN benim hanım'ım olurmusun demiş alina ise bir şartım var demiş HZ. SÜLEYMAN nedir demiş.
alina dünyanın en güzel yerinde bana saray yap demiş.HZ. SÜLEYMAN cinlere perilere
bana dünyanın en güzel yerini bana bulun demiş.sonra alina ile HZ. SÜLEYMAN istanbulu gezmeye başlamışlar.sarayburnunu gezerken alina dünyanın en güzel yari bura buraya bir saray yapın demiş.ve oraya saray yapılmış ve zamanla etrafına istanbul şehri kurulmuş.

BİRİNCİ BÖLÜM

Bana bir masal anlat baba,
İçinde tüm sevdiklerim,
İçinde İstanbul olsun...

SUNUŞ

Sevgili İstanbullular,
İnsanı, tabiattaki diğer canlılardan ayıran en önemli özellik akıldır.
İnsan aklını geliştirdikçe daha mutlu bir hayat yaşar.İnsanın, aklını geliştirmesi, insanlık tarafından üretilen bilgilere ulaşması ile olur.Okumak, insanların değişik bakış açılarını fark ederek dünyalarını zenginleştirmelerini sağlar.Okuyan insanlar dünyaya farklı pencerelerden bakarlar.


Kadir Topbaş
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı